U beschikt niet over de juiste Flash player, en/of u heeft javascript uitgeschakeld staan.

Download de Adobe Flash player
en/of schakel javascript ondersteuning in.

Natuurlijk scherp zien zonder bril

Uw staaroperatie met de Crystalens kunstlens
Helder maar ook scherp zien, zónder bril. Het is mogelijk met de Crystalens. In de Verenigde Staten is de Crystalens de meest geïmplanteerde moderne lens bij operaties voor cataract of staar en ook in Nederland kiezen steeds meer mensen voor de Crystalens.

Crystalens is als uw natuurlijke ooglens
Met de Crystalens bent u niet alleen verlost van staar. U ziet opnieuw scherp op meerdere afstanden. En dat komt omdat deze accommoderende kunstlens –net als de natuurlijke ooglens- meebeweegt met de oogspier. Zonder bril schakelt u probleemloos over van uw computerscherm naar het straatbeeld buiten, van leesboek naar televisie.

Artsen

Drs. S.N. Meriwani, oogarts Medisch Centrum Alkmaar
 
“De cijfers zijn zeer positief”

Hij was in 2009 één van de eerste oogartsen die in ons land de Crystalens HD implanteerden. Hoe kijkt hij drie jaar later aan tegen deze accommoderende IOL? Een gesprek met drs. Sabah Meriwani van Medisch Centrum Alkmaar.

“De accommoderende lens heeft de toekomst”, zegt Meriwani. “Daar heb ik geen enkele twijfel over. Maar hoe die lens er uiteindelijk uit gaat zien, dat weten we nog niet.” Volgens de zeer ervaren oogarts zijn accommoderende IOL’s ook anno 2012 niet meer weg te denken uit de oogheelkundige praktijk. De beste ervaringen heeft hij met de Crystalens, inmiddels een vaste waarde in zijn arsenaal van IOL’s. “Van alle soorten pseudo-accommoderende en accommoderende lenzen die op de markt zijn, geeft de Crystalens de minste bijverschijnselen. Dat is een feit. Als je over halo’s praat of over glare en contrastvermindering, dan is deze lens gelijk aan een gewone monofocale lens.”

De Crystalens heeft echter wel een ‘gebruiksaanwijzing’, zoals Meriwani het uitdrukt. “Je kan met deze lens niet van tevoren bepalen of iemand helemaal zonder bril zal kunnen. De patiënt moet rekening houden met de mogelijkheid dat hij alsnog een hulpbril nodig heeft. Dat geeft de selectie van patiënten die hiervoor geschikt zijn een andere dimensie. Aan ‘premium’ lenzen stellen mensen hoge eisen, omdat ze in de meeste gevallen moeten bijbetalen. Bij de Crystalens moet je daarom twee aspecten tegen elkaar afwegen. Dus aan de ene kant weinig bijverschijnselen. Dat is voor een kritische patiënt heel belangrijk. Maar aan de andere kant moet de patiënt flexibel genoeg zijn om te accepteren dat hij misschien soms een bril nodig heeft. En dan met name voor de leesafstand.”

“Altijd een compromis”
Meriwani was in 2009 ingenomen met de komst van de Crystalens. Het creëerde meer mogelijkheden voor de patiënt. Tot dat moment was het aanbod premiums beperkt tot de multifocale lenzen. “Die implanteer ik al sinds 1989. Dus min of meer vanaf de introductie van de eerste generatie multifocals in Nederland. Door de jaren heen heb ik kennisgemaakt met alle soorten multifocale lenzen die hier op de markt zijn gekomen. Ik heb ze allemaal geïmplanteerd.”

Bijna een kwart eeuw ontwikkeling heeft echter nog niet de ‘ideale’ IOL opgeleverd. En zolang die nog niet bestaat, blijft het zaak díe lens te implanteren die het beste aansluit bij de specifieke wensen van de patiënt. In het ene geval zal dat een multifocale lens zijn en in het andere geval de Crystalens. “De ideale lens is beslist nog niet gevonden. Geen enkele IOL benadert de gezonde, jonge lens. Je moet de patiënt daarom goed laten weten dat het altijd gaat om een compromis. Bij de keuze voor een premium multifocale lens gaat het om een compromis in beeldkwaliteit en bij de Crystalens om een compromis in leesafstand.”
Bij de Crystalens legt Meriwani, behalve op het ver zien, vooral de nadruk op de ‘lifestyle-afstand’ als een sterk punt. “Zeg maar: de armlengteafstand. Denk aan de computer, het dashboard van de auto en dat soort dingen. Ik waarschuw dat misschien voor de kleine lettertjes toch een bril nodig zal zijn.” Een taxichauffeur bijvoorbeeld zou hij beslist de Crystalens adviseren. “Die wil behalve op afstand ook het dashboard kunnen zien en daar de cijfers kunnen lezen.” Net als zijn navigatiesysteem. “Een multifocale lens is bij zo’n beroep niet zo’n goede keuze, want je wilt geen last hebben van halo’s. En als hij in het donker rijdt, wil hij ook geen contrastgevoeligheidsdaling ervaren.”

Hoge patiënttevredenheid
Het is een uitdaging voor elke oogarts om de patiënt de juiste lens aan te bieden, zodat die content is met het resultaat. Want daar gaat het uiteindelijk om: de tevredenheid van de patiënt. In dit opzicht heeft Meriwani niet te klagen. De patiënten bij wie hij de Crystalens implanteerde, zijn ingenomen met het eindresultaat. “Ik heb daar cijfers van. We laten onze refractiepatiënten achteraf een enquête invullen. Ze mogen dan cijfers geven van 0 tot 10, bijvoorbeeld voor de visuele functies. De Crystalens scoort goed tot zeer goed. Voor het zien op afstand, dichtbij en autorijden geven patiënten gemiddeld een 8. Voor de tussenafstand is het gemiddelde cijfer een 9. Bij de multifocale lenzen is de score wat minder, vooral op de tussenafstand.” De scores voor disfotopische verschijnselen (= halo’s of licht schitteringen)  laten zelfs grote verschillen zien. “Bij een bepaalde multifocale lens geeft 80 procent van de patiënten aan halo’s of glare te zien.” Bij de Crystalens daarentegen liet 80 procent weten juist géén last te hebben van halo’s of glare.

Dr. U. Devgan, Amerikaanse refractiechirurg

“Crystalens geeft de beste visuele kwaliteit”


In de VS is de Crystalens ronduit een succesnummer. Binnen enkele jaren tijd heeft deze revolutionaire lens het grootste marktaandeel veroverd binnen het segment van ‘premium’ implantlenzen. Ook in ons land is de Crystalens TM nu beschikbaar.  De Amerikaanse refractiechirurg dr. U. Devgan verwacht ook hier een snelle opmars.
Het succes verrast hem niet. “Het belangrijkste wat je de patiënt kunt bieden, is visuele kwaliteit. Mensen willen zonder bril lezen of achter de computer zitten. Maar nog belangrijker is een scherp en helder zicht, een goede contrastgevoeligheid en het kunnen waarnemen van subtiele kleurverschillen. En dan zonder ongewenste neveneffecten. Multifocale lenzen geven traditioneel glare, halo’s en andere visuele effecten. Een multifocale lens is altijd een compromis: een verminderde visuele kwaliteit, met het doel het scherp zien van dichtbij te verbeteren. De meeste patiënten vinden dit onaanvaardbaar, als ze ook kunnen kiezen voor een accommoderende lens.”

Hoger niveau van chirurgie
Het accommoderen van de Crystalens is mogelijk door de unieke scharnieren, waardoor de oogspier de optiek naar voren en achteren kan bewegen bij het focussen. “De lens is ontworpen naar analogie van het menselijke oog. De Crystalens werkt net zo goed als de gezonde lens van een 40- of 45-jarige. Iemand van die leeftijd die nooit een bril nodig heeft gehad, kan goed ver zien, achter de computer werken en ook lezen zonder bril.”
De Crystalens is de enige accommoderende implantlens die is goedgekeurd door de FDA. Bij de goedkeuring speelde een klinische studie, die twee jaar duurde, een belangrijke rol. De resultaten mochten er zijn: 92% van de deelnemers zag 20/25 (80%) of nog beter op afstand, 96% zag 20/20 (100%) op armlengte en 73% zag 20/25 (80%) van dichtbij. Alles zonder bril of contactlenzen. Ook in de dagelijkse praktijk bleek de lens uitstekend te voldoen: 100% van de proefpersonen kon hun computerscherm en dashboard goed zien, prijzen lezen in de supermarkt of hun make-up verzorgen. En 98% kon het telefoonboek of de krant lezen, opnieuw zonder hulpmiddelen.

De Crystalens is wereldwijd ruim 150.000 keer geïmplanteerd, vooral in de VS. Devgan verwacht ook in Nederland een sterke opmars. “Een deel van de uitdaging is dat de chirurgie verschilt. Bij het implanteren van een multifocale lens is de chirurgie identiek aan traditionele cataractchirurgie met een ‘ouderwetse’ siliconen lens. De Crystalens is relatief groot. Dat vereist een hoger niveau van chirurgie. Zo is een grotere capsulorhexis-opening nodig. Het is geen lens voor beginnende chirurgen. Maar een ervaren oogarts die ongeveer duizend cataractprocedures heeft gedaan, leert het in vijf tot tien operaties.”

Geschikt voor mij?

Misschien bent u na het lezen van de informatie op deze site serieus geïnteresseerd geraakt in de Crystalens.

Als u wilt, nemen wij persoonlijk contact met u op voor een geheel vrijblijvend, oriënterend gesprek.

In dit formulier kunt u uw gegevens achterlaten.

Vul het formulier in

Mijn voorkeur kliniek: Bausch + Lomb gecertificeerde klinieken Correct Vision Vision Clinics Phaco Centrum Medisch Centrum Alkmaar Stichting Medisch Centrum Jan Van Goyen Eyescan ooglaserkliniek
Download patienten brochure