U beschikt niet over de juiste Flash player, en/of u heeft javascript uitgeschakeld staan.

Download de Adobe Flash player
en/of schakel javascript ondersteuning in.

Natuurlijk scherp zien zonder bril

Uw staaroperatie met de Crystalens kunstlens
Helder maar ook scherp zien, zónder bril. Het is mogelijk met de Crystalens. In de Verenigde Staten is de Crystalens de meest geïmplanteerde moderne lens bij operaties voor cataract of staar en ook in Nederland kiezen steeds meer mensen voor de Crystalens.

Crystalens is als uw natuurlijke ooglens
Met de Crystalens bent u niet alleen verlost van staar. U ziet opnieuw scherp op meerdere afstanden. En dat komt omdat deze accommoderende kunstlens –net als de natuurlijke ooglens- meebeweegt met de oogspier. Zonder bril schakelt u probleemloos over van uw computerscherm naar het straatbeeld buiten, van leesboek naar televisie.

Uw vragen

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

  1. Wat is een Crystalens?
  2. Hoe werkt de Crystalens?
  3. Wat is het verschil tussen een staaroperatie met een standaard kunstlens en een staaroperatie met de Crystalens ?
  4. Hoelang duurt de ingreep?
  5. Voel ik iets tijdens de ingreep?
  6. Wanneer kan ik mijn normale bezigheden hervatten?
  7. Kan ik echt na de ingreep goed zien zonder bril?
  8. Hoe vaak moet ik mijn ogen laten controleren na de operatie?
  9. Verliest de Crystalens haar werking na verloop van tijd?
  10. Moet ik in de toekomst opnieuw een staaroperatie ondergaan?


1 Wat is een Crystalens?

De Crystalens is een intraoculaire kunstlens (IOL) die de natuurlijke ooglens vervangt. In tegenstelling tot een standaard IOL werd de lens ontworpen om zowel staarklachten als brilsterkte te corrigeren. In veel gevallen kunt u na implantatie uw bril voorgoed terzijde leggen.

2 Hoe werkt de Crystalens?
De Crystalens is ontworpen om het accommodatievermogen van een gezonde lens na te bootsen. Net als bij de natuurlijke lens accommodeert, beweegt of buigt de Crystalens in reactie op de spiercontracties in het oog. Deze contracties sturen de bewegingen van de lens aan en stellen het oog in staat om scherp te stellen: veraf, op de tussenafstand en vaak ook dichtbij. Kortom, op meerdere afstanden.

3 Wat is het verschil tussen een staaroperatie met een standaard kunstlens en een staaroperatie met de Crystalens ?
Een staaroperatie met een standaardlens corrigeert uitsluitend de staar of het cataract zodat u waarschijnlijk nog steeds een bril nodig heeft voor de meeste van uw dagelijkse bezigheden, vooral voor de activiteiten waarbij u ver en op tussenafstand moet kunnen zien.
De Crystalens is ontworpen om meer dan alleen uw staar te corrigeren. De Crystalens geeft u een beter zicht op alle afstanden en kan in veel gevallen uw afhankelijkheid van een bril verminderen of zelfs opheffen.

4 Hoelang duurt de ingreep?
Een staaroperatie vindt over het algemeen plaats in dagbehandeling. De ingreep duurt in de meeste gevallen circa 15 tot 20 minuten.

5 Voel ik iets tijdens de ingreep?
Nee. U voelt niets tijdens de ingreep. Verdoving en medicatie helpen u ontspannen. Uw oogarts kiest in overleg met u de manier van verdoven. De keus bestaat in de meeste gevallen uit verdovende druppels of een verdovende injectie bij het oog.

6 Wanneer kan ik mijn normale bezigheden hervatten?
Binnen enkele dagen kunt u uw normale bezigheden hervatten. Het kan zijn dat uw ogen een paar dagen gevoelig zijn. U mag niet in uw ogen wrijven en moet tillen en bukken zoveel mogelijk vermijden omdat dit de druk op de ogen verhoogt.

7 Kan ik echt na de ingreep goed zien zonder bril?
De meeste mensen met Crystalens implantlenzen hebben na de ingreep een scherp zicht op meerdere afstanden en zijn minimaal of zelfs helemaal niet meer afhankelijk van een (lees)bril. Omdat het zicht, de verwachtingen en de levensstijl van iedereen anders is, is het moeilijk te bepalen hoe afhankelijk u van een bril zult blijven.

8 Hoe vaak moet ik mijn ogen laten controleren na de operatie?
Dit verschilt per behandelcentrum maar in het algemeen zal de arts u één dag na de operatie onderzoeken, met nacontroles na 2 tot 4 weken en na 3 tot 6 maanden.

9 Verliest de Crystalens haar werking na verloop van tijd?
Crystalens chirurgie is permanent en er bestaat geen bewijs dat de lens na verloop van tijd kwaliteit verliest. De Crystalens is van een uiterst duurzaam design en werd aan grondige tests onderworpen. Er bestaat klinisch bewijs dat het zicht van patiënten na verloop van tijd zelfs nog verder verbetert.
De Crystalens is een product van de internationaal toonaangevende firma Bausch + Lomb. Het Amerikaanse bedrijf vond haar oorsprong in 1853 in New York en introduceerde in 1971 wereldwijd de zachte contactlens.

10 Moet ik in de toekomst opnieuw een staaroperatie ondergaan?
Na het verwijderen van uw troebele natuurlijke ooglens en het implanteren van een kunstlens, is een staaroperatie waarschijnlijk niet meer nodig.

In incidentele gevallen kan het zicht enkele maanden na het implanteren van de lens opnieuw troebel worden. Dit verschijnsel wordt nastaar genoemd. Nastaar kan voorkomen bij alle typen kunstlenzen. Uw chirurg kan de troebeling verwijderen. Deze ingreep is pijnloos en duurt doorgaans slechts enkele minuten.Geschikt voor mij?

Misschien bent u na het lezen van de informatie op deze site serieus geïnteresseerd geraakt in de Crystalens.

Als u wilt, nemen wij persoonlijk contact met u op voor een geheel vrijblijvend, oriënterend gesprek.

In dit formulier kunt u uw gegevens achterlaten.

Vul het formulier in

Mijn voorkeur kliniek: Bausch + Lomb gecertificeerde klinieken Correct Vision Vision Clinics Phaco Centrum Medisch Centrum Alkmaar Stichting Medisch Centrum Jan Van Goyen Eyescan ooglaserkliniek
Download patienten brochure